![](/media/lib/69/brokul-5a789585b8eb50b2a4556ab1c5ffdb33.jpg)
Brokuły zdrowsze dzięki bakteriom
22 października 2010, 12:45Sulforafan (SFN), przeciwnowotworowy związek występujący w brokułach, może być pozyskiwany ze związku prekursorowego dzięki żyjącym w przewodzie pokarmowym bakteriom. Odkrycie sprawia, że możliwe będzie wzmacnianie aktywności tych bakterii w okrężnicy, co zwiększyłoby antyrakowe właściwości brokułów – twierdzi prof. Elizabeth Jeffery z University of Illinois.
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Zielona i biała herbata maskują stosowanie dopingu
26 marca 2012, 07:06Sportowcy stosujący doping w postaci testosteronu mogą zamaskować swoje nieuczciwe praktyki, pijąc zieloną albo białą herbatę.
![](/media/lib/93/n-neurony-10635367e6df98f82261c5ab9cfede67.jpg)
Leki zapobiegające odrzuceniu przeszczepu chronią także przed alzheimerem
10 czerwca 2015, 13:23Leki zapobiegające odrzuceniu przeszczepu chronią także przed chorobą Alzheimera (ChA).
![](/media/lib/100/n-serce-6357a56d91dab988417f8b08c562933b.jpg)
Lipidy bakteryjne przyczyniają się do miażdżycy?
2 listopada 2017, 11:17Ludzie, którzy jedzą dużo pokarmów będących źródłem tłuszczu, np. masła, nie zawsze zapadają na choroby sercowo-naczyniowe. Naukowcy z Uniwersytetu Connecticut sądzą, że udało im się częściowo wyjaśnić tę zagadkę. Podczas analizy blaszek miażdżycowych pobranych od pacjentów z Hartford Hospital znaleziono bowiem lipidy z sygnaturą nieprzypominającą zwierzęcej. Zamiast tego okazało się, że lipidy pochodzą od pewnej grupy bakterii.
![](/media/lib/333/n-naukowiec-527ddcdb0659dba4c314fc99642f968e.jpg)
Polak wśród odkrywców potencjalnej substancji przeciwmiażdżycowej
16 sierpnia 2021, 04:33Substancję będącą inhibitorem enzymu odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy zidentyfikował zespół naukowy z udziałem Polaka – dr. hab. Michała Ponczka z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŁ.
![](/media/lib/26/1208257814_774437-a98631faa6d503973457b3dddf860625.jpeg)
Mała zmiana, a jaki efekt...
15 kwietnia 2008, 11:09Zespół francuskich naukowców zidentyfikował mutację genetyczną, która odpowiada za piękny zapach herbacianych róż. Na początku XIX wieku Brytyjczycy sprowadzili je do Europy z Chin. Później francuscy ogrodnicy krzyżowali rośliny na różne sposoby, by uzyskiwać trwalsze kwiaty w coraz większej gamie kolorów (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/55/c-4-002f92dcf597526c0d8f3899b4cd1e59.jpg)
Rośliny kontra materiał wybuchowy
12 października 2009, 12:13Usuwanie zanieczyszczeń materiałami wybuchowymi jest wyjątkowo trudnym zadaniem. Dzięki transgenicznym roślinom, które dysponują enzymem rozkładającym RDX, zwany potocznie heksogenem, powinno się to jednak wkrótce zmienić (Journal of Biological Chemistry).
![](/media/lib/28/muszka-owocowa-92d99b516cbdeb4d761a5a1572fd52e3.jpg)
Nadzieja dla cierpiących na choroby neurodegeneracyjne
3 czerwca 2011, 16:29Naukowcy być może wpadli na trop odkrycia, które umożliwi spowolnienie postępów śmiertelnej obecnie pląsawicy Huntingtona oraz, niewykluczone, chorób Alzheimera i Parkinsona.
![](/media/lib/93/n-pomysl-79079bd0daca77f78c2b2e67a3cea2f4.jpg)
Witamina E kontra nowotwory
27 marca 2013, 12:30Udało się potwierdzić antynowotworowe właściwości witaminy E. Liczne badania na zwierzętach sugerowały, że witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów, jednak nie uzyskano takich samych wyników w przypadku ludzi. Teraz naukowcy z Ohio State University (OSU) opisali mechanizm dobroczynnego działania witaminy
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Enzym na zbyt dużą ilość cukru
12 stycznia 2016, 13:31Specjaliści z Centrum Badawczego Szpitala Uniwersytetu w Montrealu odkryli enzym, który może zahamować toksyczny wpływ cukru na narządy ciała.